Eleştirmenin Not Defteri

15 Mayıs 2015 Cuma

BURAK GÖRAL'IN KİTAP RAFI - 2

KATEDRAL – Raymond Carver (Can Yayınları)
Bu senenin en çok konuşulan filmlerinden biri, Oscar’lı “Birdman”in senaryosuna ilham kaynaklığı yapan ve filmde de adından sık sık bahsedilen Amerikalı usta öykücü Raymond Carver’ın trajik bir hayatı olmuş öyküleri de ölümünden sonra değer kazanmıştı. Carver’ın hikayeleri genellikle alt-orta sınıf insanların dünyalarına giriyor. “Katedral” adlı bu öykü kitabında da “Küçük, İyi Bir Şey” ve “Nereden Aradığım” gibi ödüllü (ve çok güzel) öykülerinin yanısıra benim yine çok beğendiğim “Ateş” ve “At Başlığı” gibi enteresan hikayeleri de bulunuyor. Carver’ın hikayelerinde bir John Fante, biraz Kafka hatta biraz da Cehov tadı almak mümkün. Öykü okumaya meraklıysanız seveceksiniz...

HANEKE HANEKE’Yİ ANLATIYOR (Everest Yayınları)
Avusturyalı usta sinemacı Michael Haneke’yle yapılmış upuzun söyleşiyi içeren, her sinemaseverin ya da bu sektörde çalışanların/çalışacakların mutlaka okumaları gereken şahane bir kitap bu. “Piyano Öğretmeni”, “Ölümcül Oyunlar”, “Beyaz Bant”, “Saklı ve “Aşk” gibi başyapıt denebilecek filmlerle dolu kariyerini açık yüreklilikle ve bilge fikirleri eşliğinde anlatıyor. Filmlerini sevenler için heyecanlı bir polisiye roman gibi adeta. Görsellerle de desteklenmiş, o kadar akıcı bir söyleşi ki bu soluk soluğa okuyor ve pek çok konuda aydınlanmanıza rağmen, Haneke filmlerinin o rahatsız edici atmosferini de soluyorsunuz bir yandan. Kaçırmayın! 

OKUNMASI GEREKEN 501 KİTAP (İş Kültür Yayınları)
“501 Kitap”ın en iyi özelliği önerilen kitapların Türkiye’de basılıp basılmadıklarını da içeren bilgisiyle türlerine göre ayrılmış olmaları. Çocuk edebiyatı, klasik edebiyat, tarih, anı, modern edebiyat, bilimkurgu, polisiye ve seyahat alt başlıklarında yüzlerce değerli kitap var. Arada çok sürpriz öneriler de mevcut. Özellikle modern edebiyat ve polisiye kategorilerinde bir sürü ‘gizli hazine’ var. Tabi yabancı kaynaklı bir seçki bu; Yaşar Kemal de yok Orhan Pamuk da. Onun için yine İş Kültür Yayınları’ndan çıkan Fethi Naci’nin hazırladığı “100 Yılın 100 Türk Romanı” derlemesini de öneririm.



HAYATIMIN FİLMLERİ – François Truffaut (Alfa Yayınları)
Dünya sinema tarihine damgasını vuran yönetmenlerden, Fransız yeni dalga sinemasının en sevilen yönetmenlerinden biri olan François Truffaut, yönetmenlik yapmadan önce film eleştirmenliği yapıyordu. Bu kitap da onun, filmler ve yönetmenler üzerine çeşitli tarihlerde kaleme aldığı yazılarından oluşturduğu şahane bir sinema kitabı. Truffaut yazılarında Hitchcock, Bergman, Kubrick, Godard, Bresson, Welles gibi sinema tanrılarının filmlerine zaman zaman detaycı yaklaşımlarla değiniyor. Bazen de sevdiği filmleri tek tek ele alıyor. Bu has sinemaseverlerin bayılacağı kitabın her sayfasından da sinema aşkı fışkırıyor.


GENÇ BİR DOKTORUN ANILARI – Mihail Bulgakov (İş Kültür Yayınları)
Daha önce “Bir Köy Doktorundan Öyküler” adıyla basılan bu eser, şimdi yeni baskısıyla, aslına en uygun haliyle raflarda. Stalin döneminin baskılarından çokça nasiplenen bir yazar olan Bulgakov’un yazar olmadan önceki doktorluk tecrübelerinden oluşturduğu hikayeler, çok çarpıcı tıbbi deneyimler içeriyor. Bulgakov henüz 23-24 yaşlarında yeni mezun bir doktorken,  yoksul ve cahil kalmış taşra halkının her türden sağlık problemlerini çözmek için nasıl çalıştığını samimi ve akıcı bir dille, acı-tatlı bir üslupla anlatıyor hikayelerinde. Kitaptaki dokuz hikaye de hiç sıkıcı değil ama bazıları sağlam mide istiyor doğrusu.  
 
BİR ELİN SESİ VAR  - Anthony Burgess (İş Kültür Yayınları)
“Otomatik Portakal”ın yazarı Anthony Burgess’ın biraz gözardı edilmiş romanı “Bir Elin Sesi Var” ilk defa 1961 yılında yayımlanmış. Burgess’ın “Otomatik Portakal” romanındaki gibi çok sade ve eğlenceli dili romanı bir çırpıda bitirmenize neden oluyor. TV’deki bir bilgi yarışmasında sadece fotoğrafik bir belleği olduğu için büyük para ödülünü kazanan işçi sınıfından bir genç ve onun güzel karısının değişen hayatını anlatan kitap yoğun bir pop kültür eleştirisi aynı zamanda. Çok büyük bir zenginlik elde eden çift, bu parayla nasıl yaşayacaklarını bulamadıkları gibi, dünyanın yoz yüzüyle de bir anda tanışıyorlar. Hiçbir şeyden zevk alamaz bir hale düşüyorlar...   

DİJİTAL VIDEO İLE SİNEMA – İlker Canikligil (Alfa Yayınları)
İlk kez 2007 yılında basılan bu kitap genç sinemacı adaylarına bir kılavuz kitap niteliğinde adeta. Kısa filmleriyle de bilinen ve konusunda çok başarılı bir akademisyen olan İlker Canikligil’in yazdığı kitabın bu yenilenmiş baskısı son derece doyurucu. Dijital sinema konusu hem teorisine hem de tekniğine girmekten çekinmeyen bir üslupla enine boyuna işleniyor ve üstelik doğru ışık kurmaktan, iyi kurgu yapmaya kadar pratik bilgilerle donatıyor okuyucularını.

YILDIZ GEZGİNİ - Jack London (İş Bankası Kültür Yayınları)
Birçok eseri sinemaya ve televizyona uyarlanmış olarak Amerikalı yazar Jack London’ın hayalperest romanı “Yıldız Gezgini” herhalde çok yüksek bir bütçeye ihtiyaç duyulduğundan bugüne kadar ne film ne de dizi olabilmiş. Oysa çok enteresan, hikaye içinde hikayeler barındıran bir konusu var. Darrell Standing adlı bir adam bir Amerikan hapishanesinde çok ama çok ağır koşullarda mahkumdur. İşkenceler ve günlerce süren hücre cezaları arasında bazı zihinsel taktikler geliştirerek acı içindeki bedeninin dışına çıkıp tarihin başka dönemlerindeki geçmiş yaşamlarına geri dönebilmektedir! Reenkarnasyona ve maceraya meraklıysanız keyifle okuyabileceğiniz bir roman...  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder